ÇENE EKLEMİ İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY
Çene eklemi problemleri ile ilgili geçen hafta genel bir giriş yapmıştık. Bu konuyla ilgili en çok sorulan soruları sizler için cevaplamaya karar verdim. Çok uzun oldu ama. Sizleri sıkmamak için bölüm bölüm yayınlayacağım. Arkası haftaya yaniJ
ÇENE EKLEMİ PROBLEMLERİ NEDEN BAŞ VE KULAK AĞRISI YAPAR?
Çene eklemi kaynaklı baş ve kulak ağrıları künt ve rahatsız edici ya da keskin ve yakıcı olabilir. Özellikle çenenizi hareket ettirdiğinizde, yani yemek yediğinizde, konuştuğunuzda ve esnediğinizde ağrı artabilir. Bu ağrı farklı nedenlere bağlı olabiliyor. Birincisi eklem probleminiz varsa çenenizi fazla hareket ettirdiğiniz günlerde (örneğin gün boyu sakız çiğnediyseniz) akşama baş ve kulak ağrısı hissedebilirsiniz. Çenelerinizin kötü kapanışı nedeniyle eklem problemi yaşıyorsanız baş ve kulak ağrısının duruma eşlik etmesi beklenir. Eklem problemi yaşayan hastalarımın büyük kısmı diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olanlardan oluşuyor. Bu alışkanlıklar da baş ve kulak ağrısını şiddetlendiriyor. Ekleme bağlı baş ağrılarının bazıları da tansiyon kaynaklı baş ağrıları ile karıştırılabiliyor ve yanlış teşhis edildiği için iyileşmiyor. Yani doğru teşhis çok önemlidir bu konuda.
EKLEM HASTALIKLARININ TEŞHİSİNİ KİMLER YAPAR?
Diş hekimleri, uzman diş hekimleri ve ortodontistler eklem problemlerini teşhis edebilir. Yüz ve çene ilişkileri üzerine çalıştıkları için ortodontistler bu konuda güvenilirdir.
EKLEM HASTALIKLARI İÇİN TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?
Kapanış bozukluğuna bağlı bir eklem problemi varsa çözümü ortodontik tedavidir. Böylece kapanış bozukluğu tedavi edilir, çene eklemi üzerindeki yük ortadan kalkar ve çene doğru pozisyonda açılıp kapanır. Kötü konumlanmış dişlerin pozisyonunu kompanse etmek için kaydırılarak kapatılan çenelerde eklem sorunu oluşması kaçınılmazdır ve bunu düzeltmenin kesin yolu ortodontik tedavidir.
Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan hastalarda gece plakları ve koruyucu plaklar kullanılır. Kapanış bozukluklarında rehber plaklar da kullanılabilir. Ancak bunlar kesin çözüm değildir.
Ayrıca ağrı ve kas spazmlarının şiddetli olduğu akut durumlarda ağrı kesici ve kas gevşeticilerden destek alırız. Bunlar da esas nedeni ortadan kaldırana kadar geçici rahatlama sağlar.
Stres kaynaklı eklem probleminiz varsa ki en çok rastladığım neden budur; stres azaltıcı uygulamalara yönelmeli ya da bir psikologdan yardım almalısınız.
Bazı ileri vakalarda ise cerrahi tedaviler gerekli olabiliyor. Hemen endişe etmeyin bu çok şiddetli ve çok nadir vakalarda uygulanıyor. Büyük ihtimalle siz o vakalardan biri değilsiniz.
EKLEM CERRAHİSİ NEDİR? KİMLER UYGULAR?
Eğer cerrahi gerektiren nadir vakalardan biri iseniz, diş hekiminiz ya da ortodontistiniz sizi çene ve yüz cerrahına yönlendirecektir. Cerrahi olmayan prosedürlerle rahatlama sağlanamıyor ve durum giderek şiddetleniyorsa, hayat kalitesiniz iyice düşürüyorsa cerrahi fayda sağlayabilir.
Cerrah eklem bölgesini yakından görmüş ve oradaki problemleri düzeltme imkanı bulmuş olur. Ancak tekrar etmekte fayda var cerrahi her zaman en son seçenek olarak düşünülür.
EKLEM AĞRILARI EN ÇOK NE ZAMAN ŞİDDETLENİR?
Sabah erken saatlerde ya da ikindi vaktinde ağrılar en belirgindir. Gece boyunca diş sıkmış ya da kötü pozisyonda çenesi sabitlenmiş biri sabah ağrılarla uyanır ve gün içinde ağrıları rahatlar.
Çok fazla konuşmaya ya da ağzı fazlasıyla açmaya bağlı olarak gün sonuna doğru artan ağrılar da olabilir.
EKLEM PROBLEMLERİ HANGİ YAŞTA GÖRÜLÜR?
Her hangi bir yaşta görülebilir ama en yaygın olarak 20-40 yaş arasında rastlıyoruz. Çene bölgesine alınan bir travma da eklem problemine neden olabiliyor.