Ramazanda Diş Tedavileri İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Oruç ayı geldi, tüm dünyadaki Müslümanlar gün boyunca yeme içme gibi fiziksel ihtiyaçlarımızı erteleyerek nefsimizi terbiye ediyoruz. Orucu genel kuralları ile biliyoruz ve uyguluyoruz. Ama orucu bozan ve bozmayan şeyler konusunda bazı durumlarda tereddütte kalıyoruz. Dişsel tedaviler de bunlardan biri.
Gerçekten Ramazan boyunca tüm diş tedavilerimizi ertelemeli miyiz? Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ramazan boyunca ağız sağlığını korumak için neler yapmalıyım? Oruç tutanlar ve orucunu bozmaktan korkanlar sizler için araştırdım, haydi toplanın bu soruların cevaplarına hep birlikte bakalım.
Başlamadan önce orucun faydaları ile ilgili kısa bilgiler sıkıştırmak istiyorum araya:
Günlük hazları erteleyerek kendimizi kontrol edebilmeyi öğreniriz oruç tutarak. İç disiplinimizi artırırız, zihnimizi ve bedenimizi temizleriz, fakir ve aç insanlar ile empati kurarak onları daha iyi anlarız.
Orucun terapötik etkileri olduğu da bir gerçek. İnsüline bağlı olmayan kan şekerinin düşmesine, obezite ve hipertansiyona faydalı olabilir oruç tutmak.
Şimdi gelelim hastalarımdan en çok aldığım sorulara:
Oruç tutarken diş fırçalamak, gargara yapmak, diş ipi kullanmak orucu bozar mı?
Diş macunlarının orucu bozduğuna dair bir söylem yok ama bazı ilahiyatçılar fırçalama sırasında kasten ya da kaza ile yutulabileceği nedeniyle kullanımına sıcak bakmıyor. Burada kararı size bırakıyorum. Yutmayacağınıza eminseniz dişlerinizi macunla fırçalamanızda bir sakınca yok. Yutabileceğinden endişelenenler, siz de sahurdan sonra ve iftardan sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Günde iki kez fırçalama da bir ay boyunca diş eti ve diş sağlığını korumak için yeterli olacaktır. Ayrıca yatmadan önce de bir kez daha fırçalamanız faydalı olur. Misvak kullanarak macunsuz ve susuz diş temizliği sağlayabilirsiniz gün içinde. Siz yeter ki isteyin yöntem bulmak kolay.
Benzer şekilde gargaralar da ağız ve diş sağlığının korunmasında ve oruca bağlı ağız kokusunun azalmasında faydalıdır ama yutma riskinden endişeleniyorsanız yine oruç saatleri dışında kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Diş tedavileri, ortodontik kontroller, braketleme, anestezi yapılması gibi işlemler orucu bozar mı?
Çoğu hasta diş tedavilerinin orucu bozmasından endişe ediyor ve tedaviyi Ramazan sonrasına ertelemeyi tercih ediyor. Anestezi kullanılmayan diş tedavilerinin orucu bozmadığını biliyorum. Ama araştırmam sırasında öğrendiğim ve şaşırdığım şey ise lokal anestezilerin de oruç bozmayanlar listesinde olması. Yine de içinizin rahat etmesi için acil olmayan ve anestezi gerektiren tedavilerinizi iftar sonrasına ertelemeniz uygun olur.
Sevgili ortodonti hastalarım gelelim size.
Hepinizi çok seviyorum ve rutin ortodontik kontrolünüz Ramazan ayına denk geliyorsa ertelememenizi öneriyorum. Tedavi sürecini uzatmanıza hiç gerek yok. Lastik kontrolleri, tel değişimi, lastik değişimi gibi rutin kontrol işlemeleri orucunuzu etkilemez. O zaman sizler doğru doktorunuza, oruç mazeret değil. Minivida yapımı gibi anestezi uygulanan işlemler aciliyeti yoksa Ramazan sonuna ertelenebilir.
Peki Ramazan kampanyamızı kaçırmak istemeyen yeni braket taktıracak hastalar; sizler en çok endişelenen grupsunuz. Braketleri takarken kullandığımız yapıştırıcılar vücudun içine alınmadığı için orucu bozmuyor. Oje gibi düşünebilirsiniz. Ama dişlerinizi suyla yıkıyor ve suyu hemen çekiyoruz. Bu işlem sırasında suyu yutabileceğinizden endişe ediyorsanız işlem günü oruç tutmayarak, daha sonra yerine bir gün ile telafi edebilirsiniz. “Ben yutmam canım neden yutkunmamı kontrol edemeyim?” diyorsanız gelin hemen tellerinizi takalım. Uzun süredir ertelediğiniz o tel tedavisine başlamak için en iyi zaman belki de budur. Beklemenize hiç gerek yok. Burada da kararı size bırakıyorum.
Hepimize hayırlı, sağlıklı, bereketli ve braketli Ramazanlar…